Χάρτης & Τοποθεσία

Τοποθεσία

Το συγκρότημα Aelia Luxury Apartments, σύγχρονης αρχιτεκτονικής και υψηλής αισθητικής, είναι χτισμένο στη Νικήτη Χαλκιδικής, στο παραδεισένιο τοπίο της Σιθωνίας. Η Νικήτη είναι ο φυσικός συγκοινωνιακός κόμβος ολόκληρης της χερσονήσου, κτισμένη σε μια έκταση 2.300 στρεμμάτων περίπου, στην είσοδο της χερσονήσου της Σιθωνίας, σε απόσταση 36 χλμ. από τον Πολύγυρο και 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Έχει 3.000 περίπου μόνιμους κάτοικους κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ ξεπερνά τους 20.000 κατά τους θερινούς μήνες.
Η Νικήτη αποτελεί το διοικητικό κέντρο του Δήμου Σίθωνιας, ο οποίος καλύπτει ολόκληρη την έκταση της χερσονήσου Σιθωνίας, καθώς εδώ βρίσκεται η έδρα του Δήμου. Επιπλέον, αποτελεί και το εμπορικό κέντρο του Δήμου, καθώς η κομβική θέση στην οποία βρίσκεται αλλά και το ότι αποτελεί το διοικητικό κέντρο του Δήμου, αποτελούν τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χωροθέτηση εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν κάθε ανάγκη των επισκεπτών. Επίσης, το λιμάνι του οικισμού παρέχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής.
Η Νικήτη αποτελεί περιοχή με εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, με εξαιρετικές και πολλές παραλίες να υποστηρίζουν το μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα». Οι πανέμορφες ακρογιαλιές συνδυάζονται αρμονικά με τα πλούσια πευκόδαση, ενώ στα ανατολικά και δυτικά του χωριού υπάρχουν αγροτικές εκτάσεις με απέραντους ελαιώνες. Ταυτόχρονα μπορεί να συνδεθεί με το Θρησκευτικό Τουρισμό, καθώς το Άγιο Όρος αλλά και ορισμένοι αρχαιολογικοί χώροι της Χαλκιδικής βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση. Επίσης, πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία έτη έγιναν στη Νικήτη δύο μεγάλα έργα ανάπλασης, τα οποία ανέδειξαν τη φυσιογνωμία του οικισμού
1. Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου εντός του οριοθετημένου τμήματος του οικισμού.
2. Η ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων του παλιού οικισμού της Νικήτης (ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος), που έχει δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης τουριστών, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά του προϊόντος ήλιος-θάλασσα και βασίζεται στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Στον παλιό οικισμό, τα περισσότερα κτίρια είναι κτισμένα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του τριάντα στον 20ο αιώνα. Το παλαιότερο κτίριο είναι ο κοιμητηριακός ναός που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία του Αγίου Νικήτα (χρονολογείται από το 1870), που στέκεται στην κορυφή ενός λόφου. Ακριβώς κάτω από την εκκλησία, υπάρχει το παλιό δημοτικό σχολείο, ένα κτίριο της ίδιας ηλικίας. Το σχολείο έχει πλέον ανακαινιστεί και στεγάζει το λαογραφικό μουσείο της Νικήτης. Τα δύο αυτά κτίσματα, η εκκλησία του Αγίου Νικήτα και το παλιό δημοτικό σχολείο αποτελούν τα σημαντικότερα τοπόσημα του οικισμού. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά σπίτια που αντιπροσωπεύουν τυπικά δείγματα της μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα. Τα περισσότερα είναι τώρα σε άριστη κατάσταση διότι έχουν ανακαινιστεί πρόσφατα. Μια βόλτα στα σοκάκια του παλιού χωριού της Νικήτης είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν, ένα απόλυτο “must” για κάθε επισκέπτη!
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η Νικήτη είναι το μεγαλύτερο μελισσοπαραγωγικό χωριό της Ελλάδας (μέση ετήσια παραγωγή μελιού που αντιστοιχεί στο 10% περίπου της εγχώριας παραγωγής). Ο μελισσοκομικός συνεταιρισμός με την επωνυμία «Μέλι Σίθων» που βρίσκεται χωροθετημένος σε απόσταση 2 χλμ. έξω από τη Νικήτη, στη διασταύρωση του οδικού κυκλώματος της Σιθωνίας, αποτελεί τον μεγαλύτερο αγροτικό μελισσοκομικό συνεταιρισμό στην ελληνική επικράτεια. Μπορείτε να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του και να ξεναγηθείτε στις σύγχρονες υποδομές του, να μάθετε τα μυστικά του μελιού και να δοκιμάσετε τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει το μέλι Σίθων.
Ένα άλλο μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που λαμβάνει χώρα στη Νικήτη είναι ο Κολυμβητικός Διάπλους του Τορωναίου Κόλπου. Είναι ένας από τους πιο δύσκολους, αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακούς κολυμβητικούς μαραθωνίους στην Ελλάδα. Οι αθλητές καλούνται να διανύσουν απόσταση 26 χιλιομέτρων, με αφετηρία την Καλλιθέα Κασσάνδρας και τερματισμό στη Νικήτη Σιθωνίας, κολυμπώντας στον Τορωναίο Κόλπο. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν κολυμβητές και κολυμβήτριες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εφόσον έχουν ολοκληρώσει στο παρελθόν κολυμβητικό αγώνα τουλάχιστον 5 χιλιομέτρων. Ο Διάπλους του Τορωναίου, διοργανώνεται από την Εκπολιτιστική Εταιρεία Νέων Νικήτης (Ε.Ε.Ν.Ν.), «Ο Σίθων», με την υποστήριξη του Δήμου Σιθωνίας και αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός για τη Χαλκιδική. Έχει πάρει πλέον μορφή λαϊκού φεστιβάλ, καθώς συνδυάζεται και με διάφορες άλλες εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε την διεθνοποίησή του, με συμμετοχή ξένων κολυμβητών και την αναγνώριση του διάπλου ως έναν από τους καλύτερους παγκοσμίως.
Η θέση του συγκροτήματος,
• 150μ. από την ομώνυμη παραλία της Νικήτης, όπου θα βρείτε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ που συνήθως έχουν καρέκλες, ξαπλώστρες και ομπρέλες στην παραλία,
• 500μ. από σύγχρονη αλυσίδα υπεραγοράς τροφίμων,
• 500μ. από το κέντρο της Νικήτης (εμπορικό κέντρο) θα σας επιτρέψει να ξεχάσετε το αυτοκίνητό σας στον ιδιωτικό χώρο στάθμευσης εντός του οικοπέδου του καταλύματος, για όσο καιρό παραμείνετε στο συγκρότημα Aelia Luxury Apartments.
Πληροφορίες εύκολης πρόσβασης
• 150μ. από την παραλία Νικήτης
• 500μ. από το κέντρο Νικήτης
• 2,0χλμ. από τον παλιό οικισμό της Νικήτης (ιστορικός τόπος)
• 3,3χλμ. από την παραλία Καστρί
• 4,0χλμ. από την παραλία Αη Γιάννη
• 7,0χλμ. από την παραλία Κοβιού
• 7,5χλμ. από την παραλία Καλογριάς
• 9,5χλμ. από την παραλία Ακτή Ελιάς • 13,5χλμ. από την παραλία Λαγόμανδρα
• 9,0χλμ. από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου
• 18,0χλμ. από τον Νέο Μαρμαρά
• 22,0χλμ. από τη Μαρίνα Πόρτο Καρράς